Jennifer  Paterson

Portugalskie pulpeciki z dorsza


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Portugalskie pulpeciki z dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

280 g solonego, grubo pokrojonego dorsza

225 g mączystych ziemniaków

masło

mleko

3 czubate łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki

1 czubata łyżka drobniutko posiekanej mięty

świeżo mielony czarny pieprz

3 jaja, z oddzielonym białkiem od żółtek

1 łyżka porto

olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie

Dzień lub dwa przed pieczeniem rybnych ciasteczek namocz dorsza w zimnej wodzie. Zmień wodę cztery, pięć razy. Rybę osącz i dobrze wypłucz pod zimną bieżącą wodą. Zalej świeżą wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia i duś na wolnym ogniu przez 20 min lub do momentu, aż dorsz będzie miękki. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, a następnie utrzyj z masłem i mlekiem na puree. Gdy dorsz jest gotowy, osusz go dokładnie i usuń skórę i ości. Rozdrobnij mięso przy użyciu dwóch widelców. Dodaj puree, pietruszkę, miętę, pieprz, żółtka jaj i porto. Dokładnie wymieszaj. Ubij białka jaj na sztywną pianę i połącz z masą. Uformuj w dłoniach grudkę ciasta o wielkości małego jajka na kształt torpedy. Smaż w głębokim oleju w temperaturze 190 stopni C aż będą kruche i równomiernie zbrązowiałe. Osusz na papierowym ręczniku i podawaj póki gorące.



© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright



powrót

Podobne przepisy

Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.