Bill Granger

Portugalskie babeczki z kremem budyniowym


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Portugalskie babeczki z kremem budyniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. W rondelku roztrzepać żółtka, skrobię, śmietankę, mleko i pastę waniliową, dodać kawałek skórki cytryny. Gotować na średnim ogniu około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Dwa płaty ciasta francuskiego zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Każdy kawałek rozwałkować, tak, by powstał płaski krążek ciasta wielkości foremki. Wyłożyć foremki ciastem, do każdej nałożyć dużą łyżkę kremu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec około 15-20 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

#anieliczka

01.11.2011 07:58


Gdynia

CYTUJ

A co z cukrem? W przepisie wykonania wcale się go nie używa, dodać do rondelka z resztą, czy może uciera się białka z cukrem i później dodaje do reszty?

#anija89

25.10.2011 09:27


włocławek

CYTUJ

filiżanka jakiej jest pojemności

#mamczat

05.10.2011 17:04


CYTUJ

Babeczki w oryginale są fantastyczne. Jadłam je w Lizbonie w kilku cukierniach, lecz te z Antiga Confeitaria de Belem są rewelacyjne. Piekłam je w domu dla Rodziny wg powyższego przepisu i wszystkim smakowały (znikły ze stołu w mig). Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.