Si King

Portugalski kociołek rybny


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Portugalski kociołek rybny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 średniej wielkości posiekanych cebul

8 zmiażdżonych ząbków czosnku

2 duże zielone papryki

pokrojone w paski

75 militrów oliwy

kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

duża szczypta szafranu

450 g ziemniaków

pokrojonych w kostkę

2-3 listki laurowe

12 ziarenek pieprzu

4 duże

soczyste

dojrzałe pomidory

pokrojone drobno

75 mililitrów koncentratu pomidorowego

500 mililitrów białego wytrawnego wina

250 mililitrów wody

450 g kalmarów (oczyszczonych)

25 małych małży

900 g tłustej ryby

jak makrela

miecznik lub tuńczyk

900 g ryby o białym mięsie

jak strzępiel

żabnica lub łupacz (ewentualnie dorsz)

225 g dużych krewetek

24 omułki

świeżo mielony czarny pieprz

30 g posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu smażyć w rondlu cebulę, czosnek i paprykę przez około 10 minut. Następnie zakryć rondel pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu prze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Papryka powinna się rozpadać pod koniec duszenia. Dodać natkę pietruszki, szafran, ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, pomidory i koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę. Przykryć i gotować 10 minut na małym ogniu. Włożyć pokrojone w paski kalmary i małże, gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Układać warstwami pokrojoną w spore kawałki rybę, krewetki oraz omułki. Nie mieszać, aby ryba się nie rozpadła. Posypać hojnie mielonym pieprzem, zakryć rondel i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryba będzie ugotowana, a małże i omułki się pootwierają. Należy usunąć te, które się nie pootwierały. Delikatnie nalać zupę do głębokich miseczek, uważając, by nie uszkodzić kawałków ryby. Posypać posiekaną kolendrą. Podawać z chlebem. Można też przygotować sos do maczania chleba z oliwy wymieszanej z odrobiną oliwy truflowej oraz podać pastę z papryczki piri piri.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.