Portugalska zupa z kapusty

Portugalska zupa z kapusty
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Składniki:

  • 2 duże
  • drobno posiekane cebule
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 60 mililitrów oliwy
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 chourico/ chorizo (ostra paprykowa kiełbaska portugalska lub hiszpańska)
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • do smaku
  • duża główka kapusty
  • młodej
  • o zielonych liściach (w Portugalii używa się odmiany couve galega
  • wywodzącej się z Galicji. Jest ona uprawiana właściwie wyłącznie w Galicji i w Portugalii. Jej liście mają intensywnie zielony kolor i są delikatniejsze od polskiej kapusty)
  • oliwa i sproszkowana wędzona papryka
  • do polania (niekoniecznie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zgodnie z radą Kudłaczy, najpierw należy wypić kieliszek porto, dla wprowadzenia właściwego nastroju. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Do cebuli dodać kiełbaskę, pokrojoną na małe kawałki. Smażyć cebulę z kiełbaską przez parę minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć kilka minut, aby wchłonęły smak i aromat kiełbaski. Przełożyć wszystko do dużego rondla, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie poszatkować drobno kapustę (można użyć ostrego noża lub szatkownicy). Kiedy ziemniaki są już miękkie, należy je rozgnieść, aby zagęściły zupę. Zblanszować kapustę w osolonym wrzątku przez minutę, aby pozbyć się goryczy. Odcedzić i dodać do zupy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Zupa powinna mieć intensywnie zielony, jadeitowy odcień (o ile użyje się odpowiedniej kapusty... w przypadku polskiej kapusty należy gotować ją, aż zmięknie). Wymieszać sproszkowaną paprykę z kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na kilka minut. Polać zupę na talerzach cienką strużką, tak, by czerwona od papryki oliwa utworzyła spiralne kręgi, kontrastujące z żywą zielenią zupy. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA