Si King

Portugalska zupa z kapusty


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Portugalska zupa z kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże

drobno posiekane cebule

4 rozgniecione ząbki czosnku

60 mililitrów oliwy

2-3 listki laurowe

1 chourico/ chorizo (ostra paprykowa kiełbaska portugalska lub hiszpańska)

6 dużych ziemniaków

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

sól i świeżo zmielony pieprz

do smaku

duża główka kapusty

młodej

o zielonych liściach (w Portugalii używa się odmiany couve galega

wywodzącej się z Galicji. Jest ona uprawiana właściwie wyłącznie w Galicji i w Portugalii. Jej liście mają intensywnie zielony kolor i są delikatniejsze od polskiej kapusty)

oliwa i sproszkowana wędzona papryka

do polania (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Zgodnie z radą Kudłaczy, najpierw należy wypić kieliszek porto, dla wprowadzenia właściwego nastroju. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Do cebuli dodać kiełbaskę, pokrojoną na małe kawałki. Smażyć cebulę z kiełbaską przez parę minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć kilka minut, aby wchłonęły smak i aromat kiełbaski. Przełożyć wszystko do dużego rondla, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i gotować do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie. W tym czasie poszatkować drobno kapustę (można użyć ostrego noża lub szatkownicy). Kiedy ziemniaki są już miękkie, należy je rozgnieść, aby zagęściły zupę. Zblanszować kapustę w osolonym wrzątku przez minutę, aby pozbyć się goryczy. Odcedzić i dodać do zupy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Zupa powinna mieć intensywnie zielony, jadeitowy odcień (o ile użyje się odpowiedniej kapusty... w przypadku polskiej kapusty należy gotować ją, aż zmięknie). Wymieszać sproszkowaną paprykę z kilkoma łyżkami oliwy, odstawić na kilka minut. Polać zupę na talerzach cienką strużką, tak, by czerwona od papryki oliwa utworzyła spiralne kręgi, kontrastujące z żywą zielenią zupy. Podawać z dobrym pieczywem na zakwasie.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa nic z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z wieprzowiną i puhą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Fakes (grecka zupa z soczewicy)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.