Porchetta

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Porchetta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Porchetta (na 20 kanapek):

1 pęczek świeżej szałwii, bez liści, drobno posiekany

1 pęczek świeżego rozmarynu, bez liści, drobno posiekany

1 pęczek świeżego oregano, bez liści, drobno posiekany

12 ząbków czosnku, drobno posiekanych

6 łyżek pyłku kopru włoskiego

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

3 łyżki świeżo startej skórki z cytryny

1 boczek ze skórą (2,5-3,5 kg)

1 schab (1,5-2 kg)

 

Salsa verde (na 4 kanapki):

1 szalotka, bardzo drobno posiekana

6 łyżek posiekanej świeżej pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

3 łyżki octu winnego Chardonnay

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

½ łyżeczki soli gruboziarnistej

¾ szklanki oleju z oliwek

½ łyżeczki musztardy Dijon

sok z 1 cytryny

 

Kanapki:

4 ciabatki, przekrojone

12 plastrów porchetty (o grubości 5 mm)

1 szklanka młodej rukoli

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj szałwię, rozmaryn, oregano, czosnek, koper, sól, pieprz i skórkę cytryny.

Połóż boczek na blacie skórą do góry. Ostrym nożem natnij skórę liniami, tworząc ukośną kratkę. Przewróć boczek skórą do dołu. Przypraw solą, pieprzem i połową mieszanki przypraw.

Połóż na blacie schab i trzymając nóż równolegle do blatu przetnij mięso wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Schab powinien się otworzyć jak książka. Połóż go na boczku, przypraw solą, pieprzem i resztą mieszanki.

Zawiń mięso w rulon i owiń sznurkami rozłożonymi co 2,5 cm.

Przypraw skórę solą i pieprzem. Przenieś do lodówki i pozostaw w niej mięso bez przykrycia przez 3 dni.

Przygotuj blachę do pieczenia z kratką i umieść na niej mięso. Rozgrzej piekarnik do 260°C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika.

Włóż wieprzowinę do piekarnika skórką do góry i piecz przez 20-25 minut, dopóki skórka nie zacznie skwierczeć. Zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez 2,5 godziny, aż termometr do mięsa wskaże 57°C. W razie potrzeby przykryj mięso folią. Wyciągnij z piekarnika. Przed krojeniem pozostaw na 30 minut do ostygnięcia.

Salsa verde:
W średniej misce połącz szalotkę, pietruszkę, szczypiorek, ocet, oregano i sól. Wlej oliwę i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i sok z cytryny.

Kanapki:
Posmaruj dwie kromki sosem i na jednej z nich połóż 3 plasterki porchetty. Przybierz młodą rukolą i przykryj drugą kromką.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.