Sophie Grigson

Pomodori farciti


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pomodori farciti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 mięsistych pomidorów

miąższ z 2-3 bagietek

garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

mała garść kaparów

sól

pieprz

oliwa

150 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180C. Odetnij wierzchołki pomidorów (od strony szypułki) i wydrąż pestki. Zmieszaj w misce miąższ bagietek z natką, czosnkiem, kaparami i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj część soku i wydrążonego miąższu pomidorów – tyle, żeby farsz był wilgotny. Dodaj 2-3 łyżki oliwy i starannie wszystko wymieszaj. Nałóż farsz do wydrążonych pomidorów i posyp je tartym parmezanem. Skrop ser oliwą. Zapiekaj ok. 20 min. Podawaj z gorącym pieczywem i sałatą jako przekąskę.

powrót

Podobne przepisy

Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka szparagowa z jajkami przepiórczymi i orzeszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.