Pomidory z szalotką i cefalem

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pomidory z szalotką i cefalem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g fileta z cefala ze skórą

150 g drobnej soli morskiej

450 g dużych pomidorów (słodkich i pachnących)

1 mała szalotka albo czerwona cebula (drobno posiekana)

ocet jabłkowy do smaku

2 gałązki tymianku (same listki)

oliwa extra vergine

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Wysypać połowę soli na drewnianą deskę. Rozsypać sól w taki sposób, żeby ryba się zmieściła. Położyć rybę na soli skórą w dół. Posypać wierzch ryby pozostałą solą i odstawić na 45 min albo 1 godz. Wyjąć rybę z soli, porządnie opłukać i osuszyć ściereczką. Usunąć gniazda nasienne z pomidorów. Posiekać pomidory na drobne kawałki. Drobno posiekać cebulę. Wymieszać posiekane pomidory z cebulą oraz kawałkami ryby. Skropić oliwą i octem jabłkowym. Spróbować i doprawić do smaku. Można dodać sporo pieprzu. Posypać liśćmi tymianku i podawać.













powrót

Podobne przepisy

Czerwony lucjan z trawą cytrynową
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz w sosie maślanym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.