
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Składniki:
500 ml wody mineralnej
500 g brązowego cukru
4 malinowe pomidory
kg malin
jeżyny
kilka ziaren czerwonego pieprzu
listki mięty pieprzowej
listki bazylii
opakowanie polewy cytrynowej
Przygotowanie:
Pomidory natnij delikatnie na krzyż. Przetnij tylko cienką skórkę. Sparz je teraz w gotującej się wodzie około 10 sekund, aby przerwać podgrzewanie miąższu ostudź je w wodzie z lodem. Skórka łatwo odejdzie. Teraz trzeba wydrążyć miąższ. Odetnij piętkę pomidora i delikatnie małą łyżeczką wybierz cały środek, zostawiając mięsiste ścianki jagody. Teraz zagotuj syrop z wody mineralnej i brązowego cukru. Wydrążone pomidory kandyzuj dwie minuty w połowie syropu, tak by ogonki wystawały ponad syrop. Trzeba pilnować, by syrop nie gotował się przesadnie bo pomidory mogą się rozpaść. Część syropu zmiksuj z połową malin na puree. Można do tego użyć tych malin, które popękały lub są miękkie. Kilka najładniejszych odłóż do ozdoby. Wydrążone słodkie pomidory napełnij malinami. Do syropu, w którym były gotowane dorzuć teraz miętę, bazylię i całe ziarna pieprzu. Zagotuj syrop z przyprawami, a gdy trochę ostygnie, nadziane malinami pomidory wstaw do syropu i kandyzuj jeszcze około dwóch minut. Ostrożnie wyjmij je z syropu na talerz i delikatnie polej ziołowym syropem, w którym się kandyzowały, żeby nie obsychały. Na dno talerza, wylej puree malinowe. Na środek wylej polewę cytrynową. Ułóż na talerzu faszerowanego pomidora. Polej go syropem żeby się błyszczał i udekoruj świeżymi czubkami mięty, bazylii i kilkoma malinami i jeżynami.
Podobne przepisy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Sałatki, Śledzie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Sałatki, Śledzie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis