Jacek Sikora

Pomidory nadziewane malinami


Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pomidory nadziewane malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml wody mineralnej

500 g brązowego cukru

4 malinowe pomidory

kg malin

jeżyny

kilka ziaren czerwonego pieprzu

listki mięty pieprzowej

listki bazylii

opakowanie polewy cytrynowej

 

Przygotowanie:

Pomidory natnij delikatnie na krzyż. Przetnij tylko cienką skórkę. Sparz je teraz w gotującej się wodzie około 10 sekund, aby przerwać podgrzewanie miąższu ostudź je w wodzie z lodem. Skórka łatwo odejdzie. Teraz trzeba wydrążyć miąższ. Odetnij piętkę pomidora i delikatnie małą łyżeczką wybierz cały środek, zostawiając mięsiste ścianki jagody. Teraz zagotuj syrop z wody mineralnej i brązowego cukru. Wydrążone pomidory kandyzuj dwie minuty w połowie syropu, tak by ogonki wystawały ponad syrop. Trzeba pilnować, by syrop nie gotował się przesadnie bo pomidory mogą się rozpaść. Część syropu zmiksuj z połową malin na puree. Można do tego użyć tych malin, które popękały lub są miękkie. Kilka najładniejszych odłóż do ozdoby. Wydrążone słodkie pomidory napełnij malinami. Do syropu, w którym były gotowane dorzuć teraz miętę, bazylię i całe ziarna pieprzu. Zagotuj syrop z przyprawami, a gdy trochę ostygnie, nadziane malinami pomidory wstaw do syropu i kandyzuj jeszcze około dwóch minut. Ostrożnie wyjmij je z syropu na talerz i delikatnie polej ziołowym syropem, w którym się kandyzowały, żeby nie obsychały. Na dno talerza, wylej puree malinowe. Na środek wylej polewę cytrynową. Ułóż na talerzu faszerowanego pomidora. Polej go syropem żeby się błyszczał i udekoruj świeżymi czubkami mięty, bazylii i kilkoma malinami i jeżynami.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brzoskwinie gotowane z tymiankiem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.