Anna Olson

Pomidory faszerowane dzikim ryżem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pomidory faszerowane dzikim ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

½ szklanki dzikiego ryżu

3-4 szklanki bulionu drobiowego

½ szklanki drobno posiekanej cebuli

¼ szklanki pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego

¼ szklanki pokrojonej w drobną kostkę marchewki

½ szklanki ryżu Arborio

¼ szklanki białego wina

2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej szałwii

2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny

2 łyżki niesolonych prażonych nasion dyni

2/3 szklanki startego sera Asiago

sól i pieprz

12 do 16 niewielkich twardych pomidorów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 1 łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Dodaj dziki ryż i smaż, aż zacznie wydzielać orzechową woń (ok. 2 min). Zalej ryż 1½ szklanki bulionu drobiowego, doprowadź do wrzenia na małym ogniu, przykryj rondel uchyloną pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie, a ziarna się otworzą (ok. 40 min). Jeśli bulion wyparuje, dodaj jeszcze ½ szklanki.
Wyjmij z rondla ugotowany ryż i wlej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, seler naciowy oraz marchewkę i duś, aż cebula się zeszkli (około 5 min). Wsyp ryż Arborio, przemieszaj z warzywami, a po minucie wlej wino i wymieszaj, żeby ryż je wchłonął. Dodaj 1 szklankę bulionu i mieszaj na małym ogniu, aż się wchłonie. Dodaj tymianek oraz szałwię i, jeśli ryż jest ugotowany al dente, resztę bulionu. Wmieszaj żurawinę, nasiona dyni i ugotowany dziki ryż, a na koniec ser Asiago i dopraw do smaku. Odstaw risotto, żeby przestygło. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odetnij „wieczka” z pomidorów od strony szypułki (zachowaj je) i wydrąż miąższ i pestki. Napełnij pomidory risottem i przykryj odciętymi „pokrywkami”. Piecz 15 min, aż pomidory zmiękną.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.