Pomarańczowe kostki w polewie czekoladowej

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pomarańczowe kostki w polewie czekoladowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

300 g czekolady (70% kakao)

260 g niesolonego masła

8 jajek

250 g drobnego cukru z melasą

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

340 g mielonych migdałów

szczypta soli

6 łyżek dżemu morelowego

skórka otarta z 3 pomarańczy

masło do posmarowania formy



polewa:

180 g czekolady pomarańczowej (55-70% kakao)

100 g niesolonego masła

2 łyżki syropu glukozowego



do dekoracji:

płatki jadalnego złota

liście z czekolady

wiórki czekoladowe

skórka z pomarańczy

złote groszki cukrowe



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C/150°C z termoobiegiem. Kwadratową formę z luźnym dnem wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody), od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Oddzielić białka od żółtek do dwóch dużych, szklanych misek (miski powinny być czyste i suche). Do żółtek wsypać cukier i wlać ekstrakt wanilii, miksować kilka minut na puszystą, gęstą masę. Wlać połowę ostudzonej czekolady z masłem i krótko miksować, dodać resztę i znów zmiksować. Wsypać mielone migdały i wymieszać łyżką. Dodać skórkę z pomarańczy i delikatnie połączyć. Wsypać do białek sól i ubić mikserem na lśniącą, niezbyt sztywną pianę. Dodać łyżkę piany do masy czekoladowej i zmieszać, by ją rozluźnić. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Dżem morelowy podgrzać i przetrzeć przez sito. Wyjąć ciasto z pieca, zostawić w formie na kilka minut, wyłożyć na kratkę spodem do góry i usunąć papier. Jeszcze ciepłe przy pomocy pędzla posmarować dżemem (wierzch i boki). Odstawić do wystygnięcia i schłodzić pół godziny w lodówce. Zrobić polewę: do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i stopić na parze, od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i syrop glukozowy, mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić do przestygnięcia. Wyłożyć ciasto na deskę, na arkusz papieru do pieczenia. Nożem z ząbkowanym ostrzem pokroić na 25 kwadratowych porcji, odsunąć kawałki jeden od drugiego. Każdą kostkę polać polewą czekoladową tak, by spłynęła na boki. Udekorować płatkami jadalnego złota, liśćmi z czekolady, wiórkami czekoladowymi, paskami skórki z pomarańczy lub złotymi groszkami cukrowymi. Odstawić, by polewa zastygła.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.