Pomarańczowe ciasto z polenty w goździkowym karmelu

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pomarańczowe ciasto z polenty w goździkowym karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 2.0


Składniki:

4 pomarańcze

120 g masła o temperaturze pokojowej

250 g cukru

3 jajka

140 g polenty

120 g mielonych migdałów

1 czubata łyżka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki mielonych goździków

masło do wysmarowania formy

creme fraiche lub jogurt grecki do podania



Przygotowanie:

1. 2 pomarańcze pokroić na kawałki, włożyć do rondla, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Odcedzić, nieco przestudzić i drobno posiekać lub zmiksować.

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Trzecią pomarańczę obrać ze skóry, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dnie tortownicy.

3. Utrzeć masło ze 150 g cukru na jasną, jednolitą masę. Po kolei wbijać jajka, po każdym dobrze wymieszać. Wsypać polentę, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki goździków, dodać posiekane pomarańcze i wszystko razem wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec około jednej godziny (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

4. Zrobić sos karmelowy: wycisnąć sok z ostatniej pomarańczy, wlać do rondla o grubym dnie, wsypać 100 g cukru i 1 łyżeczkę goździków, ogrzewać razem na małym ogniu, aż powstanie karmel.

5. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry i usunąć papier. Polać sosem i odstawić na chwilę.

6. Pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać z creme fraiche lub jogurtem.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ciastko254

postów: 1

11.05.2016 19:29

CYTUJ

Ogolnie calkiem smaczne, ale ostrzerzenie (a raczej rada) DODAJCIE MNIEJ LYZECZEK GOZDZIKOW. Nie popelnijcie tego bledu, choc to pewnie moja wina, poniewaz ja zmielilam cale gozdziki na proszek (braki w przyprawach, a sklep daleko... Sami rozumiecie ;). Po dodaniu az tylu (nawet nie czubatych) lyzeczek ciasto bylo tak wonne, az trudno bylo kolo niego przebywac juz nie mowic o zjedzeniu go... Takie male te gozdziki, a takie wonne... Zatem zamiast trzech radze tylko jedna.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.