Pomarańczowe ciasto ryżowe

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pomarańczowe ciasto ryżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1,7 l mleka

1 laska wanilii

½ cytryny (tylko skórka)

200 g cukru

300 g ryżu arborio

5 dużych jajek

50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, Grand Marnier)

40 g rodzynków

1 pomarańcza (tylko skórka)

Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania, bita śmietana



Przygotowanie:



Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pół cytryny. Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórkę cytrynową i cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z likierem. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka z likierem, skórkę otartą z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.





powrót

Podobne przepisy

Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.