Donna Dooher

Pomarańczowa panna cotta


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pomarańczowa panna cotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pomarańczowa panna cotta

2 szklanki (500 ml) kremówki

½ laski wanilii

¼ szklanki (60 ml) skórki otartej z pomarańcz

½ szklanki (125 ml) cukru pudru

3 arkusiki (lub 1 opakowanie sproszkowanej) żelatyny

¼ szklanki (60 ml) mleka

¼ szklanki (60 ml) soku pomarańczowego

¾ szklanki (175 ml) bitej śmietany



Przygotowanie

W rondelku, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia śmietanę z wanilią i skórką pomarańczową. Gotować, aż odparuje do 1 ½ szklanki (375 ml) płynu. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Wycisnąć. Zestawić śmietanę z ognia i wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żelatynę, mleko oraz sok i odstawić na 3 minuty mieszając, by żelatyna się rozpuściła. Przecedzić przez gęste sitko. Delikatnie wymieszać najpierw z połową, a następnie z resztą bitej śmietany. Rozdzielić pomiędzy foremki, napełniając je do 5 mm poniżej krawędzi. Schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę, aż żelatyna się zetnie. Aby wyjąć krem z foremek – ostrożnie zanurzyć każdą do połowy ścianek w gorącej wodzie na 15 sekund. Ostrym nożem okroić wokół ścianek. Wyłożyć na talerze, obracając do góry dniem. Podawać z winogronami w cukrze.





Winogrona w cukrze

1 kiść małych, ciemnych winogron

1 łyżka stołowa (15 ml) sproszkowanego białka

2 łyżki stołowe (30 ml) letniej wody

1 szklanka (250 ml) bardzo drobnego cukru



Przygotowanie

Ubić sproszkowane białka z wodą, aż będą puszyste i lekkie. Smarować winogrona mieszanką i obtaczać w cukrze. Ułożyć na warstwie cukru i suszyć kilka godzin w temperaturze pokojowej.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

lou888

postów: 1

15.02.2011 10:12

CYTUJ

trudny przepis ze względu na to, że nie mam żelatyny w arkusikach a jedynie sproszkowana a w przepisie nie jest napisane ile tej żelatyny :(. Bo są różne na 1l na 2,5l no zobaczymy co wyjdzie :P

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.