Mark  Bittman

Pomarańcze confit


Przepis z programu Minimalista (odc.46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pomarańcze confit
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże pomarańcze

1100 g cukru

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować wodę, zblanszować pomarańcze przez 30 sekund, wyjąć. Zmienić wodę i powtórzyć blanszowanie. Ostrożnie pokroić pomarańcze na ćwiartki. Ułożyć w garnku, wsypać połowę cukru i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem powoli gotować na najmniejszym ogniu. W razie potrzeby dolewać wody, pomarańcze zawsze mają być pokryte wodą, inaczej wyschną. Gotować przez 8 godzin, zdjąć z ognia i odstawić na noc. Odsączyć pomarańcze i jeszcze raz zagotować z resztą cukru i wodą. Będą gotowe, kiedy są bardzo miękkie, ale nie rozpadają się, od 1 do 8 godzin. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić. Wstawić pomarańcze w syropie do lodówki. Można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Podawać ćwiartki pomarańczy z łyżeczką musu czekoladowo-karmelowego lub same.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Torciki w kształcie gruszek
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.