Anna Olson

Południowe ciastka ciągutkowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Południowe ciastka ciągutkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 20 herbatników typu digestive

240 g masła

stopionego

1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych

1½ szklanki białej czekolady (posiekanej albo w postaci chocolate chips)

1 szklanka delikatnie uprażonych wiórków kokosowych

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20-22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby wystawał nad dwie równoległe krawędzie formy. Drobno zemleć herbatniki w malakserze i zmieszać ze stopionym masłem. Rozłożyć powstałą masę na dnie foremki, posypać warstwą prażonych orzechów ziemnych, kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Zalać wszystko mlekiem skondensowanym i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 55-65 min, aż mleko skondensowane zezłoci się na wierzchu. Odstawić do wystygnięcia na ok. 3 godzin przed pokrojeniem. Ciastka ciągutkowe należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.