Półsurowy pstrąg z sałatką wakame

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Półsurowy pstrąg z sałatką wakame
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

720 g filetów z pstrąga

bez skóry

1 czerwona papryka

1 główka radicchio

kiełki rzodkiewki

fasoli mun i lucerny

1 cytryna

8 rzodkiewek

200 g jadalnych wodorostów

1 czerwona cebula

¼ szklanki sosu sojowego doprawionego suszonymi algami lub zwykłego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Pokrój połowę filetów z pstrąga na bardzo cienkie plasterki, a połowę na małe steki. Odłóż je na bok na czas przygotowania sałatki. Włóż do miski pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dodaj podarte liście radicchio i kiełki, a następnie polej sokiem z połowy cytryny. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, drobno poszatkowany zwitek wodorostów i drobno posiekaną czerwoną cebulą. Aby nadać sałatce wyśmienity morski posmak, dopraw całość aromatyzowanym sosem sojowym, a na koniec dodaj plasterki pstrąga i wszystko delikatnie wymieszaj. Przypiecz na rumiano steki z pstrąga ręcznym palnikiem gazowym, ale nie za mocno, tylko żeby się z wierzchu delikatnie zrumieniły, a wewnątrz pozostały surowe. Przy podaniu, pośrodku talerza ułóż porcję sałatki, na niej półsurowe steki z pstrąga i skrop wszystko sosem sojowym. Teraz wystarczy znaleźć ładne miejsce w otwartym terenie i podziwiając widoki delektować się soczystym i aromatycznym daniem.

powrót

Podobne przepisy

Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.