Półsurowy pstrąg z sałatką wakame

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Półsurowy pstrąg z sałatką wakame
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

720 g filetów z pstrąga

bez skóry

1 czerwona papryka

1 główka radicchio

kiełki rzodkiewki

fasoli mun i lucerny

1 cytryna

8 rzodkiewek

200 g jadalnych wodorostów

1 czerwona cebula

¼ szklanki sosu sojowego doprawionego suszonymi algami lub zwykłego sosu sojowego

 

 

Przygotowanie:


Pokrój połowę filetów z pstrąga na bardzo cienkie plasterki, a połowę na małe steki. Odłóż je na bok na czas przygotowania sałatki. Włóż do miski pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dodaj podarte liście radicchio i kiełki, a następnie polej sokiem z połowy cytryny. Dodaj rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, drobno poszatkowany zwitek wodorostów i drobno posiekaną czerwoną cebulą. Aby nadać sałatce wyśmienity morski posmak, dopraw całość aromatyzowanym sosem sojowym, a na koniec dodaj plasterki pstrąga i wszystko delikatnie wymieszaj. Przypiecz na rumiano steki z pstrąga ręcznym palnikiem gazowym, ale nie za mocno, tylko żeby się z wierzchu delikatnie zrumieniły, a wewnątrz pozostały surowe. Przy podaniu, pośrodku talerza ułóż porcję sałatki, na niej półsurowe steki z pstrąga i skrop wszystko sosem sojowym. Teraz wystarczy znaleźć ładne miejsce w otwartym terenie i podziwiając widoki delektować się soczystym i aromatycznym daniem.

powrót

Podobne przepisy

Ryba po balijsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.