Półmisek owoców morza

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Półmisek owoców morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg przegrzebków

2 kalmary

½ kg świeżych krewetek

2 tuziny ostryg

250 ml gęstej

tłustej śmietany

2 łyżeczki mirtu cytrynowego

100 ml winegretu z dodatkiem nasion akacji australijskiej i kutnery (pomidora z buszu)

1 łyżeczka parmezanu

sok z połowy cytryny

125 ml białego wina

450 g tartej bułki

4 jaja

2 cytryny

150 g mąki

2 łyżki tanami fire (australijski pikantny sos do barbeque)

300 ml oliwy

 

 

Przygotowanie:


Oczyść kalmary, usuń twarde części i pokrój na obwarzanki. Ubij jaja, wymieszaj z sosem tanami fire, wrzuć kalmary i pozostaw na przynajmniej 3 godziny. Wyjmij z masy jajecznej, obtocz w mące, jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw.
Przygotuj krewetki i przegrzebki. Na patelni podgrzej śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć, wlej wino, dołóż mirt cytrynowy i sok z cytryny, dodaj ser. Posól i dopraw pieprzem. Wrzuć krewetki i przegrzebki, gotuj, aż będą miękkie. Gotowe układaj w muszlach przegrzebków.
Przygotuj ostrygi, polej winegretem z australijskimi przyprawami.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.