Policzki wieprzowe z cydrem a la Philippe

Policzki wieprzowe z cydrem a la Philippe
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,5 kg policzków wieprzowych

  • 3 - 4 marchwie
  • 2 pory
  • 1 duża cebula (lub 2 średnie)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 butelka cydru
  • 3 łyżka musztardy w ziarnach
  • sól i pieprz
  • 50 gr masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 150°C.
2. Podgrzej duży garnek na dużym ogniu, włóż do niego masło, a gdy się stopi, dodaj policzki (w dwóch porcjach, gdyż nie mogą być mocno ściśnięte, żeby dobrze się obsmażyły); posól.
3. W tym czasie posiekaj zgrubnie pory, umyj, obierz i pokrój marchewki, szalotki i cebulę. Rozgnieć czosnek. Wyjmij podsmażone na złoty kolor policzki i włóż do garnka warzywa. Posól, zamieszaj i podgotuj, przykrywając garnek do połowy. Gdy warzywa będą miękkawe, dodaj policzki, musztardę, pieprz i wymieszaj, aby musztarda obkleiła mięso. Wlej cydr, zagotuj i wstaw do piekarnika. Nie przykrywaj garnka całkowicie, żeby sos się zredukował. Piecz 2 godziny.
4. Podawaj z makaronem, ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, zapiekanką z kalafiora itd.

Porady Julie:
Radzę po upieczeniu zostawić garnek z potrawą (bez przykrycia) na godzinę w piekarniku. Policzki będą smaczniejsze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA