Annabel  Langbein

Polenta


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Polenta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mleka

3 szklanki wywaru drobiowego

50 gramów masła

1 ½ polenty błyskawicznej

2 łyżeczki soli

duża szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonego białego pieprzu

1 szklanka drobno startego parmezanu

 

Do podania (opcjonalnie):

oliwa ziołowa lub masło szałwiowe

 

Przygotowanie:

Mleko, wywar i masło zagotować w dużym garnku o grubym dnie. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Dodać sól, gałkę i pieprz. Mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje, następnie gotować 3-4 minuty.

Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.