Ruth  Rogers

Polenta z prawdziwkami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z prawdziwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g polenty

sól morska

4 duże prawdziwki

oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki

oliwa

masło

1 łyżeczka posiekanego czosnku

garstka listków tymianku

świeżo mielony czarny pieprz

1 suszona chili

sok z cytryny

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj 2 litry wody z garścią soli i wsyp powoli polentę, mieszając trzepaczką przez 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Gdy polenta zgęstnieje, zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zagotuj mieszając. Zmniejsz ogień. Mieszaj gotującą się polentę co 5 minut od samego dna. UWAGA – gotująca się polenta pryska. Usmaż prawdziwki na 2-3 łyżkach oliwy z odrobiną masła. Dodaj czosnek, przesmaż i dodaj tymianek. Dopraw solą i pieprzem oraz chili i sokiem z cytryny. Gdy polenta zacznie odstawać od ścianek garnka (po ok. 40 min), dodaj 2 łyżki masła i dużą garść tartego parmezanu. Podawaj porcje polenty z prawdziwkami.

powrót

Podobne przepisy

Teryna warzywna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łąkowe ziółka z kozim serem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kuskus z siedmioma warzywami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.