Ruth  Rogers

Polenta z prawdziwkami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z prawdziwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g polenty

sól morska

4 duże prawdziwki

oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki

oliwa

masło

1 łyżeczka posiekanego czosnku

garstka listków tymianku

świeżo mielony czarny pieprz

1 suszona chili

sok z cytryny

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj 2 litry wody z garścią soli i wsyp powoli polentę, mieszając trzepaczką przez 1-2 minuty, żeby nie zrobiły się grudki. Gdy polenta zgęstnieje, zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zagotuj mieszając. Zmniejsz ogień. Mieszaj gotującą się polentę co 5 minut od samego dna. UWAGA – gotująca się polenta pryska. Usmaż prawdziwki na 2-3 łyżkach oliwy z odrobiną masła. Dodaj czosnek, przesmaż i dodaj tymianek. Dopraw solą i pieprzem oraz chili i sokiem z cytryny. Gdy polenta zacznie odstawać od ścianek garnka (po ok. 40 min), dodaj 2 łyżki masła i dużą garść tartego parmezanu. Podawaj porcje polenty z prawdziwkami.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z warzywami i pieczonym czosnkiem
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki z fasoli black-eye
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.