Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Polenta:

3 łyżki oliwy albo 75 g masła

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 litr bulionu drobiowego albo mleka

150 g drobnej polenty

1 łyżka posiekanego tymianku

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka posiekanej szałwii

150 g startego parmezanu

100 g gorgonzoli

sól i pieprz

 

Grzyby:

8 grzybów dowolnego gatunku

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

oliwa

100 g masła

5 liście szałwii

1 posiekany pęczek szczypiorku

1 posiekany pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Polenta:
Na rozgrzanej oliwie albo maśle zeszklić cebulę i czosnek. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając powoli wsypywać polentę. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień. Gotować 5-10 minut mieszając co jakiś czas. Masa musi być gładka i kremowa. Zdjąć z ognia, dodać zioła, ser, wymieszać i doprawić do smaku.
Grzyby:
Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szałwii. Wrzucić grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Zrumienione grzyby zdjąć z ognia, dodać pietruszkę i szczypiorek.
Na talerz nałożyć porcję polenty i przybrać ją grzybami.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.