Polenta z bekonem i cheddarem

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polenta z bekonem i cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 posiekane plastry bekonu

2 cebule, obrane i posiekane

4 miarki (ok. 1 litra) bulionu drobiowego

1 miarka (ok. 200 g) mrożonej kukurydzy

1 łyżka suszonego tymianku

2 liście laurowe

1 miarka (ok. 200 g) kaszy kukurydzianej

1 miarka (ok. 200 g) tartego cheddara

sól i pieprz

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzej żaroodporny rondel na mocnym ogniu i wrzuć bekon. Smaż, aż będzie złocistobrązowy i chrupki. Wrzuć cebulę. Dobrze wymieszaj, zeskrobując z dna przysmażenia. Gdy cebula się zeszkli i zacznie robić się złocista, dodaj wywar, kukurydzę, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz. Wsypuj kaszkę równym, cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, bo szybko stanie się tak gęsta, że trzepaczka się nie nadaje. Zmniejsz płomień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Zajmuje to około 10 minut. Jest gotowa, gdy odchodzi od ścianek rondla i uzyska pożądaną gęstość. Dosyp ser, poczekaj aż się roztopi i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij i zostaw na 5 minut. Można także przełożyć polentę do keksówki i schłodzić, żeby stwardniała. Potem pokroić w plastry i grillować. Albo obtoczyć w drobnej kaszy kukurydzianej i usmażyć na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.