Sophie Grigson

Polędwiczki z sosem śliwkowym


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki z sosem śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Skladniki

2 polędwiczki wieprzowe, pokrojone na 18 plasterków

24 suszone śliwki, dobrze namoczone w szklance białego wytrawnego wina (wino zachowaj)

1 łyżka dżemu z czerwonych porzeczek

1 szklanka śmietany kremówki

sok z ½ cytryny

sól i pieprz



Przygotowanie

Obtocz plasterki polędwiczek w mące i smaż na średnim ogniu na maśle po 4 min. z każdej strony. Namoczone śliwki odsącz, zachowując wino i usuń pestki. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki, wlej wino i zagotuj, zeskrobując z dna mięsne resztki. Dodaj dżem, wymieszaj i zredukuj, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Wlej kremówkę, dodaj śliwki i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj polędwiczki polane sosem z gotowanymi warzywami i sałatą.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.