Polędwiczki z dorsza francuskiego z chorizo i sosem Erica

Polędwiczki z dorsza francuskiego z chorizo i sosem Erica
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 ładne polędwiczki z dorsza, grube, ze skórą

  • 100 gr łagodnego chorizo (Eric daje portugalskie chorizo)
  • po 1/4 pęczka trybuli, szczypiorku, estragonu
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • tuzin płatków pomidorów suszonych
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos: pokrój pomidory w drobną kostkę, posiekaj zioła, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszaj i odstaw (nie do lodówki, chyba, że sos przygotowałaś kilka godzin wcześniej).
2. Pokrój chorizo za „skwarki” długości 3-4 cm. Włóż je do zamrażarki na pół godziny. Wyjmij je, gdy stwardnieją, po czym wbij je w polędwiczki z dorsza, tak by lekko wystawały. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej trochę oliwy, ułóż na patelni polędwiczki skórą do dołu i smaż 2 minuty. Przykryj patelnię (nie całą), zmniejsz ogień i smaż, aż dorsz lekko zbieleje. Barwa jest oznaką upieczenia. Zdejmij polędwiczki z patelni, podlej sosem i podawaj.


Rady Julie:
Dorsz najlepszy jest francuski, ale może być norweski lub islandzki. Najlepsze są kawałki grzbietowe, grube.
Nie nadużywajcie, gdyż jest to gatunek zagrożony wyginięciem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA