Claire Robinson

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 ząbków czosnku

4 gałązki świeżego rozmarynu

1/3 miarki musztardy dijońskiej *

dwie polędwiczki wieprzowe

4 plastry boczku

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


3 ząbki czosnku wrzucamy do brytfanny. Układamy w niej 3 gałązki rozmarynu tworząc rodzaj rusztu, na którym ułożymy zamarynowane polędwiczki. Przygotowujemy marynatę. Kroimy dwa ząbki czosnku. Siekamy listki z czwartej gałązki rozmarynu. Przekładamy składniki do miseczki i dodajemy do niej musztardę dijońską. Doprawiamy marynatę świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Polędwiczki umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy do niej marynatę i przez godzinę schładzamy mięso w lodówce. Po tym czasie układamy polędwiczki na sznurku wędliniarskim i każdą dekorujmy dwoma plastrami boczku. Całość związujemy. Przekładamy polędwiczki na ruszt z rozmarynu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury stu dziewięćdziesięciu stopni Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

isabel99

postów: 1

21.02.2013 12:59

CYTUJ

Dziś testuję ten przepis.. Jak długo pieczemy polędwiczki?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.