Delia  Smith

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i karmelizowanymi jabłkami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i karmelizowanymi jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 polędwiczki – ok. 35 dag

2 ząbki czosnku

rozmaryn

4 dag masła

półtorej łyżki octu winnego z jabłek

3 jabłka

półtłusta śmietana

 

 

Przygotowanie:


Mięso szpikujemy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Roztopione masło mieszamy z octem, smarujemy nim polędwiczki. Posypujemy je rozgniecionymi w moździerzu listkami rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i solą. Grubą i solidną blachę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy siekaną cebulą i układamy na niej polędwiczki. Jabłka kroimy na 6 części, usuwając gniazda nasienne, smarujemy resztą masła z octem i układamy wokół mięsa. Posypujemy je pozostałym rozmarynem oraz cukrem damerara. Polędwiczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu mięso i jabłka przekładamy na półmisek, a blachę polewamy octem winnym, dokładnie mieszamy z sokami z pieczenia, następnie przelewamy do rondelka. Zwiększamy ogień, by sos się zagotował i jedna trzecia płynu odparowała. Dodajemy do niego półtłustą śmietanę, mieszamy, a gdy tylko ponownie doprowadzimy do wrzenia – polewamy nim mięso.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.