Gary  Rhodes

Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki

1 duża cebula

pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego

1-2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki mielonej kawy

najlepiej jamajskiej Blue Mountain

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Chutney z arbuza: odkroić różowy miąższ arbuza daleko od skórki, usunąć pestki i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Ostrym nożem odkroić zieloną skórkę, zostawiając jasny pasek miąższu. Pokroić go w kostkę o boku 0.5 cm. Do rondla wrzucić pokrojoną kostkę arbuza, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż arbuz zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok z arbuza. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z kimchi i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażona konserwowa wołowina
Delia  Smith
Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.2
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.