Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza

Przepis z programu
trudność: brak

Polędwiczki wieprzowe nacierane kawą z chutneyem z arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

900 g polędwiczek wieprzowych przekrojonych na dwa kawałki

1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

½ łyżeczki lekko rozgniecionego ziela angielskiego

1-2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżeczki mielonej kawy, najlepiej jamajskiej Blue Mountain

świeżo mielony czarny pieprz



Chutney z arbuza:

½ średniego arbuza

150 ml białego octu winnego

100 g jasnego cukru trzcinowego

25 g świeżego, drobno tartego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru mielonego

1 listek laurowy

½ łyżeczki tabasco lub ostrego sosu chilli



Chutney z arbuza:

Odkroić różowy miąższ arbuza daleko od skórki, usunąć pestki i przełożyć do blendera. Zmiksować na rzadki sos, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Przecedzić przez sito i odstawić na bok. Ostrym nożem odkroić zieloną skórkę, zostawiając jasny pasek miąższu. Pokroić go w kostkę o boku 0.5 cm. Do rondla wrzucić pokrojoną kostkę arbuza, wsypać cukier i wlać ocet. Doprowadzić do wrzenia. Dodać imbir, czosnek i listek laurowy. Zmniejszyć płomień i gotować 20 minut na małym ogniu, aż arbuz zmięknie. Doprawić sosem chili. Do rondla z kostką wlać sok z arbuza. Gotować na małym ogniu, aż chutney zgęstnieje i nabierze konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Podawać w temperaturze pokojowej.



Polędwiczki wieprzowe:

Mięso włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Wymieszać cebulę, tymianek i ziele angielskie. Natrzeć polędwiczki. Zostawić do zamarynowania w lodówce na noc. Nazajutrz usunąć nadmiar cebuli, tymianku i ziela angielskiego. Najlepiej użyć do tego celu papierowego ręcznika. Natrzeć polędwiczkę mieloną kawą. Na rowkowanej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej roślinny. Smażyć polędwiczki przez 15 minut, często obracając, aby równomiernie się zrumieniły. Zdjąć mięso z patelni, odstawić na bok na 2-3 minuty. Pokroić na grube kawałki, polać sosem ze smażenia i podawać z chutneyem z arbuza.



Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.