Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i orzeszkami pinii, podane z szafranowym ryżem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczki wieprzowe faszerowane żurawiną i orzeszkami pinii, podane z szafranowym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g żurawiny suszonej

2 podobnej długości polędwiczki wieprzowe (o łącznej wadze około 1,5 kg)

10 dag słoniny pokrojonej w kostkę

pęczek posiekanej natki pietruszki

łyżeczka suszonego tymianku

3 łyżki orzeszków pinii

2 cebule obrane i pokrojone w kostkę

2 marchewki obrane i pokrojone w półplasterki

olej rzepakowy

150 ml przecieru pomidorowego (passaty)

400 ml rosołu wołowego bądź drobiowego

sól i świeżo zmielony pieprz



na marynatę:

5 ziaren kardamonu utłuczonego w moździerzu

100 ml wina białego wytrawnego

50 ml skoncentrowanego soku z pomarańczy

2 łyżki oleju rzepakowego

kilka gałązek świeżego tymianku

sól i świeżo zmielony pieprz



na ryż szafranowy:

ok. 350 g ryżu długoziarnistego

2 cebule pokrojone w kostkę

szczypta szafranu

2 łyżki sklarowanego masła

3 szklanki wywaru warzywnego



Przygotowanie:

Polędwiczki oczyść, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą składniki marynaty i włóż polędwiczki. Marynuj w lodówce przez 24 godziny.

Żurawinę zalej wodą i namocz przez noc, następnie osącz na sitku. Możesz też zalać ją wrzątkiem - wtedy będzie gotowa po godzinie.

Słoninę usmaż na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Dodaj żurawinę, natkę pietruszki, tymianek, orzeszki pinii, sól i pieprz. Polędwiczki natnij wzdłuż - uważaj, aby ich nie przeciąć. Nadzienie żurawinowe rozłóż na jednej polędwiczce i przykryj drugą. Zepnij polędwiczki wykałaczkami bądź zwiąż namoczonym sznurkiem. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Dodaj marchew i cebulę i krótko podsmaż. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Wlej rosół i dodaj koncentrat pomidorowy. Piecz polędwiczki pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.

Mięso wyjmij, a sos z pieczenia zmiksuj i ewentualnie przypraw.



Szafran namocz w 2 łyżkach ciepłego bulionu. Ryż opłucz i osącz. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dopraw solą i pieprzem. Po chwili smażenia dodaj ryż. Smaż, mieszając, aż się cały natłuści. Dodaj szafran i wlej gorący wywar. Zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ryż pod przykryciem około 20 minut. Czasem zamieszaj, aby się nie przypalił. Jeśli będzie potrzeba, dolej wody.

Polędwiczki pokrój w plastry i polej powstałym sosem. Podawaj z szafranowym ryżem.





przepis nadesłała Anna Kosterna-Kaczmarek

www.czosnekwpomidorach.blogspot.com

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.