Marieta  Marecka

Polędwiczki w sosie serowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Polędwiczki w sosie serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwiczka

100 g sera gorgonzola

2 ząbki czosnku

300 ml płynnej śmietany 18-22% (ew. gęstej z dodatkiem wody)

sól

pieprz

świeży tymianek

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz 1 poszatkowanym ząbkiem czosnku. Zalewamy 2-3 łyżkami oliwy i odstawiamy na chwilę. Do rondelka wlewamy śmietanę, jeśli jest zbyt gęsta rozrabiamy ją z wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Powoli podgrzewamy i dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, wszystko razem mieszamy, najlepiej mieszadełkiem ze sprężynką. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem i listkami tymianku, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej polędwiczki. Niezbyt długo, dla pewności przekrawamy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy je do sosu i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kaszą.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.