Jacques Pépin

Polędwiczka wieprzowa z farszem i pomidorkami koktajlowymi


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.19)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwiczka wieprzowa z farszem i pomidorkami koktajlowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy dobrej jakości

½ szklanki posiekanej cebuli

210 gramów opłukanego młodego szpinaku

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 duża polędwiczka wołowa (około 700 gramów)

¾ szklanki tartego cheddara

1 opakowanie pomidorków koktajlowych (około 1 kg)

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni, na ostrym ogniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i podsmażać 1 minutę. Włożyć szpinak, ugnieść lekko. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 1 ½ minuty, aż szpinak zmięknie. Zdjąć pokrywkę i dusić dalej, aż odparuje płyn z duszenia. Przełożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Z polędwiczki odkroić tłuszcz i ścięgna. Rozkroić mięso tak, aby powstał duży płat. Ułożyć płasko na desce tak, aby jeden koniec był blisko krawędzi. Ustawić nóż równoległe do deski. Kroić wzdłuż boku. Przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Odwrócić stroną nie przekrojoną do siebie i wykonać kolejne cięcie poniżej poprzedniego. Tak jak przy pierwszym cięciu przerwać krojenie na 1 cm od brzegu. Rozłożyć polędwiczkę i rozbić mięso, aby powstał płat długości 30 cm na 17,5 cm.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć połowę szpinaku na środku mięsa i posypać serem. Przykryć resztą szpinaku. Założyć z boku. Zawinąć mięso tak, aby równomiernie rozłożyć farsz. Zrobić dwa paski z folii aluminiowej o grubości 5 cm. Owinąć polędwiczkę, aby farsz nie wypadł z mięsa.
Podgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy na dużej patelni teflonowej. Posypać polędwiczkę po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć na patelni. Zrumienić, obracając co jakiś czas, przez 5 minut. Ostrożnie zdjąć paski z folii i zapiekać w piekarniku przez 10 minut. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Przełożyć polędwiczkę na talerz. Przykryć. Wstawić do ciepłego piekarnika. Przygotować pomidorki koktajlowe (w tym czasie wieprzowina będzie się nadal piekła). Pomidory wrzucić na patelnię, w której obsmażaliśmy mięso. Doprawić po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Podsmażać na ostrym ogniu przez półtorej do dwóch minut, do miękkości. Rozłożyć na ciepłe talerze. Pokroić w poprzek na 8 medalionów. Położyć na talerze, na warstwie pomidorów, po dwa plastry. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.