Polędwiczka wieprzowa w egzotycznej marynacie i nasionach sezamu

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Polędwiczka wieprzowa w egzotycznej marynacie i nasionach sezamu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa, oczyszczona ze srebrzystych ścięgien

2 łyżki dżemu pomarańczowego

2 łyżki świeżo zmielonego imbiru

sok i skórka starta z 1 limonki

nieco ostrego sosu

1 łyżeczka sosu sojowego

3-4 krople oleju sezamowego

1 miarka nasion sezamu

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wymieszaj dżem, imbir, skórkę i sok z limonki, ostry sos, sos sojowy i olej sezamowy. Włóż mięso do marynaty i przewracaj tak długo, aż dokładnie je pokryje. Wysyp nasiona sezamu na talerz i obtocz w nich mięso ze wszystkich stron. Włóż do brytfanny i piecz przez ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.