Polędwica z sarny z cukinią i truflowym purée

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Polędwica z sarny z cukinią i truflowym purée
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g polędwicy z sarny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

200 ml czerwonego wina

200 ml gęstego bulionu wołowego lub z dziczyzny

30 g posiekanych czarnych trufli

1 kg cukinii pokrojonej w wąskie paski

1 kg ziemniaków

50 ml tłustej śmietany

50 g masła

łyżka mąki

łyżka masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż polędwicę do brytfanki i piecz przez 6-7 minut, aż zacznie puszczać soki. Wyjmij mięso z piekarnika i odłóż w ciepłe miejsce. Wlej oliwę do brytfanny, połóż na niej cukinie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odsącz je i zrób z nich purée, dodając śmietanę i masło. Na koniec wsyp trochę tartych trufli. Podgrzej wino i bulion aż się zagotują. Zredukuj płyn o trzy czwarte jego objętości. Wymieszaj mąkę z masłem i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój polędwicę i ułóż na talerzu razem z purée i cukinią. Polej wszystko sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.