Piotr Przykaza

Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 polędwica wołowa

 

Marynata do polędwicy

olej z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, pieprzem, liściem laurowym (bez soli)

plastry szynki serrano lub parmeńskiej, ewentualnie boczek

 

Sos

oliwa z masłem

drobno posiekana średnia cebula

3 świeże borowiki w plastrach

½ ząbka czosnku

50 ml brandy

150 ml sera mascarpone

100 ml śmietany 36%

świeży tymianek

pieprz

sól

mini cukinia

Przygotowanie:

Polędwicę wołową marynować (co najmniej 2 dni) bez soli, w marynacie powinno być tyle ziół by smak mięsa był dominujący. Owinąć steki z polędwicy (polecam 10-12 cm grubości) szynką hiszpańską serrano (można zastąpić parmeńską, albo naszym boczkiem pokrojonym w cienkie plastry). Następnie owinąć szynkę sznurkiem, żeby dobrze przylegała. Tak przygotowaną polędwicę smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony (mięsne włókna są zamknięte i polędwica pozostanie soczysta w środku). Obsmażoną polędwicę włożyć do rozgrzanego piekarnika (180-200 C) na 5 do 15 minut, w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażony stek. Po wyjęciu z piekarnika należy odwiązać sznurek i można się zajadać. Podawać z sosem, świeżą bagietką, kopytkami (gnocchi) albo ziemniakami pod każdą postacią byle nie byłyby to frytki.
Sos
Podsmażać na oliwie z masłem na złoty kolor czosnek, cebulę, borowiki. Jak już wszystko się zezłoci dodać brandy. Podpalić trochę opary. Następnie włożyć serek mascarpone, śmietanę, dla uzyskania odpowiedniej gęstości oraz tymianek, pieprz i sól do smaku. Mini cukinie pokroić wzdłuż i grillować na patelni po obsmażaniu polędwicy.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.