Gary  Rhodes

Polędwica wołowa z warzywami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwica wołowa z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 porcje polędwicy wołowej po 150-175 g

1,2 l wołowego consommé

2 rzepy pokrojone w kostkę

2 pokrojone łodygi selera naciowy

2 pasternaki pokrojone w kostkę

2 ziemniaki pokrojone w kostkę

2 marchewki pokrojone w kostkę

1 mała brukiew pokrojona w kostkę

drobno poszatkowana ćwiartka kapusty

12 cebulek

gałązka tymianku

2 liście laurowe

posiekana natka

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Cebulki zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, odlej wodę. Powtórz to trzykrotnie, odcedź. Do rondla wlej consommé. Można go zastąpić bulionem wołowym z kostki. Wrzuć marchew, rzepę, ziemniaki i seler naciowy. Dodaj cebulki, a także zioła. Doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką.
Z polędwicy wołowej wykrój zgrabne steki. Mięso zwiąż grubą nicią. Na trzonku drewnianej łyżki zawieś kawałki wołowiny. Dopraw je solą i pieprzem po obu stronach. Warzywa powinny się dusić przez około 5 minut, zanim dorzucisz pasternak i rzepę. Teraz będą się dusić przez 5-10 minut. Gdy nieco zmiękną, pora włożyć polędwicę. Jeśli chcesz przyrządzić krwiste porcje, wystarczy 8 minut. Dodatkowe 3 minuty sprawią, że mięso będzie lekko ugotowane. Gdy lubisz wygotowane, trzeba je trzymać na ogniu przez 20 minut. Pół godziny: jeśli zależy ci na mocno wygotowanym. Wtedy włóż je na samym początku, razem z warzywami. Gdy wołowina dochodzi, dorzuć kapustę i gotuj przez 3 minuty. Mięso wyjmij, żeby chwilę poleżało. Warzywa wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku. Pokrój porcje mięsa na plasterki. Ułóż na warzywach, polej bulionem. Posyp posiekaną natką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.