Nadia G.

Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pieczone pomidory:

2 szklanki pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych

4 ząbki czosnku

szczypta greckiego oregano

2 łyżki oliwy extra vergine

szczypta cukru brązowego

sól morska i pierz czarny do smaku



Krokiety ziemniaczane:

4 duże ziemniaki, najlepiej Russet Burbank

3 drobno posiekane dymki

½ szklanki Parmiggiano Reggiano

2 roztrzepane jaja

1 szklanka tartej bułki z przyprawami

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy extra vergine

oliwa do smażenia



Polędwica:

4 steki

1 łyżka przyprawy do steków

2 łyżki oleju rzepakowego canola



Sos balsamiczny:

4 łyżki starzonego czerwonego octu balsamicznego

4 łyżki syropu klonowego



Pieczone pomidory:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory ułożyć jedną warstwą w brytfannie. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać oregano, solą, pieprzem i cukrem brązowym. Dobrze wymieszać. Piec 40 minut.



Krokiety ziemniaczane:

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dymki i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie, aż czosnek się zezłoci, a dymki zeszklą. W dużej misce połączyć ziemniaki z dymką i czosnkiem, dodać starty parmezan i dokładnie rozgnieść. Miskę przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.

Ze schłodzonej masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety, obtaczać w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Na patelnię nalać oliwy extra vergine do wysokości pół centymetra. Krokiety smażyć około minuty, aż ze wszystkich stron zrumienią się.



Polędwica:

Steki doprawić przyprawą do steków. W patelni rozgrzać na średnim ogniu olej canola. Obsmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne dwie minuty z każdej strony.

Usmażone steki owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.



Sos balsamiczny:

Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać ocet balsamiczny i syrop klonowy. Gotować mieszając, aż sos nieco się zredukuje. Skropić nim steki z polędwicy.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.