Polędwica wołowa z czarną lub zieloną soczewicą

Przepis z programu Dietosfera (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Polędwica wołowa z czarną lub zieloną soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g polędwicy wołowej

150 g soczewicy zielonej

5 pomidorków cherry

15 listków rukoli

1 łyżka masła

1 biała cykoria

łyżka posiekanej natki pietruszki

kieliszek białego wina

0,5 l rosołu warzywnego

cukier brązowy

sól

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W rosole ugotować soczewicę do miękkości. Polędwicę marynować w oliwie z oliwek i pieprzu. Smażyć powoli na patelni, im dłużej, tym mięso będzie bardziej wysmażone. Na maśle usmażyć przekrojoną wzdłuż cykorię, aż nabierze koloru. Następnie dodać wino i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić kaszę i wymieszać z przekrojonymi na pół pomidorkami i rukolą. Na talerze wysypać soczewicę, nałożyć cykorię, posypać siekaną natką i wyłożyć mięso pokrojone w grube plastry. Polać delikatnie sosem powstałym z duszenia cykorii.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.