Donna Dooher

Polędwica wołowa w ziołach


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwica wołowa w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg polędwicy w równym kawałku

¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

2 łyżeczki (10 ml) posiekanego rozmarynu

2 łyżeczki (10 ml) posiekanej natki

2 łyżeczki (10 ml) posiekanego tymianku

2 łyżeczki (10 ml) posiekanego czosnku

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) świeżo mielonego pieprzu

tarta ziemniaczana

1 szklanka (250 ml) marmolady z czerwonej cebuli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Obwiązać wołowinę sznurkiem i natrzeć oliwą. Wymieszać zioła z czosnkiem i równomiernie pokryć mięso. Doprawić solą i pieprzem. Na ognioodpornej patelni zrumienić polędwicę ze wszystkich stron i wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, by mięso odpoczęło. Podawać z tartą ziemniaczaną i marmoladą z cebuli.

powrót

Podobne przepisy

Maczanka krakowska z kajzerką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki z kaszanki z puree ziemniaczanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.