Adam Chrząstowski

Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach


Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 20515

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 steki z polędwicy wołowej 160g każdy

100g kurek

2 plastry wędzonej szynki

1 łyżka siekanej cebuli

1 łyżka siekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku posiekany

1 kiszony ogórek

4 pomidorki koktajlowe

½ szklanki śmietanki kremówki

¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina

4 ziemniaki

½ cebuli

1 jajo

sól

pieprz

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Polędwicę przyprawić i obsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Wstawić do pieca o temp. 170 stopni C na ok. 5-10 minut. W tym czasie w rondlu obsmażyć posiekany czosnek, cebulę i szynkę, oraz pokrojone kurki. Całość zalać winem, szybko odparować i dodać śmietankę. Zredukować płyn i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe. Obrane ziemniaki i ½ cebuli zmiksować w melakserze, powstałą masę odcisnąć w tetrowej ściereczce. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać i smażyć niewielkie placki ziemniaczane. Placki polać sosem, a na tym układać polędwicę.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.