Polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-ziołowej z soczewicą w sosie jabłkowo-musztardowym

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Polędwica wieprzowa w marynacie miodowo-ziołowej z soczewicą w sosie jabłkowo-musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata:

2 łyżki tymianku

2 łyżki rozmarynu

2 łyżki oregano

4 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki miodu



Reszta składników:

600 g polędwicy wieprzowej

150 g masła

2 czerwone cebule, posiekane

2 jabłka, pokrojone

200 g ugotowanej soczewicy

300 ml cydru

2 łyżki musztardy gruboziarnistej

2 łyżki miodu

sól i pieprz

2 łyżki natki pietruszki



Przygotowanie:

Wymieszaj przyprawy, zioła, czosnek, oliwę z oliwek i miód i marynuj w tym mięso przez pół godziny. Usmaż je z obu stron na patelni, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 3 minuty. Wyjmijcie i odłóż na pięć minut, żeby doszło przed podaniem. W tym czasie przygotuj soczewicę. Podsmaż cebulę i jabłka na maśle. Dodaj soczewicę i cydr. Gotuj przez 3 minuty. Dopraw musztardą i miodem oraz solą i pieprzem do smaku. Pogotuj jeszcze przez chwilę, na koniec posyp natką pietruszki. Pokrój polędwicę, nałóż na talerz i udekoruj soczewicą.



Opracowano na podstawie programu „Przepisy z Niebiańskiej kuchni”.

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
‘Nduja vongole
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Owoce morza
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.