James  Martin

Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Polędwica Wellington z dziczyzny z pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duxelle (siekane grzyby podsmażone na maśle z szalotką)

25 g masła niesolonego

1 drobno posiekana szalotka

1 zmiażdżony ząbek czosnku

225 g drobno posiekanych grzybów

duża szczypta siekanej pietruszki

duża szczypta siekanego tymianku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na patelni masło i podsmaż szalotkę i czosnek aż zmiękną, nie rumień ich. Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj zioła i zamieszaj. Dopraw dobrze solą i pieprzem i odstaw na bok. Rozwałkuj ciasto tak mocno, aż da się nim owinąć polędwicę, następnie daj mu odpocząć w lodówce. Przypraw polędwicę solą i pieprzem. Rozgrzej masło na dużej patelni i, gdy zacznie się pienić, zacznij obsmażać polędwicę. Obsmaż krótko dokładnie ze wszystkich stron, żeby zamknąć pory w mięsie. Następnie obtocz w roztartym pieprzu i odstaw do ostygnięcia. Rozsmaruj pasztet na środku płatu ciasta, nałóż nań warstwę duxelle. Na tym połóż polędwicę. Posmaruj brzeg ciasta rozbełtanym jajkiem i sklej je. Odetnij nadmiar ciasta i przełóż powstałą paczuszkę na blachę wysmarowaną masłem. Odstaw blachę do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj ciasto jajkiem i piecz przez 20-25 minut aż uzyska piękny złoty kolor. Podawaj z pieczonymi marchewkami i pasternakiem oraz duszoną czerwoną kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.