Gosia  Molska

Polędwica po budapeszteńsku


Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Polędwica po budapeszteńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 steki z polędwicy wołowej

100 g wątróbki gęsiej

100 g wędzonego boczku

100 g pieczarek

3 słodkie papryki

2 marchewki

1 cebula

200 ml wytrawnego czerwonego wina węgierskiego

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dołożyć drobno pokrojoną wątróbkę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, a jak zmiękną obrane pomidory. Dodać sproszkowaną paprykę i posolić. Podlać winem. Z polędwicy wykroić befsztyki grube na dwa palce, lekko rozgnieść je dłonią, na osobnej patelni rozgrzać nieco oleju, na mocnym ogniu usmażyć befsztyki z obu stron, wysmażając wedle życzenia. Po usmażeniu posolić i oprószyć pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć grzyby by się ładnie zezłociły. Befsztyki podawać z ragu i grzybami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.