Anna Olson

Podwójne różowe lassi


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: trudne
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Podwójne różowe lassi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 4 porcje



Purée z malin

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

2 łyżki cukru



Purée z rabarbaru

1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru

¼ szklanki cukru

3 łyżki wody



Mleko migdałowe

1 ½ szklanki mielonych migdałów

1 kawałek cynamonu

2 szklanki mleka

2 ½ szklanki jogurtu naturalnego



1 szklanka kruszonego lodu

¼ szklanki płatków migdałowych



Przygotować purée z malin

Wsypać maliny i cukier do rondla. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przecedzić. Schłodzić.



Purée z rabarbaru

Umieścić rabarbar, cukier i wodę w rondlu. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.



Mleko migdałowe

Umieścić mielone migdały, cynamon i mleko w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wylać na sito wyłożone gazą i zostawić aż obcieknie lub zebrać rogi gazy, skręcić i mocno wycisnąć mleko przez gazę. Schłodzić. Uprażyć płatki migdałów na patelni. Umieścić w malakserze mleko migdałowe, jogurt, purée z rabarbaru, połowę purée z malin i kruszony lód. Zmiksować. Rozlać resztę purée z malin do 4 wysokich szklanek. Ostrożnie dopełnić szklanki koktajlem mlecznym, uważając, by warstwy się nie zmieszały. Podać udekorowane płatkami migdałów.



Wersja zmodyfikowana



LODY JOGURTOWE



Składniki jak w przepisie powyżej, z wyjątkiem 1 szklanki kruszonego lodu i płatków migdałowych.

Przygotować purée malinowe, purée z rabarbaru i mleko migdałowe jak w przepisie powyżej. Zmieszać trzepaczką schłodzone mleko migdałowe, jogurt, purée z rabarbaru i połowę purée z malin.

Przelać masę do maszynki do lodów i wyrobić lody, postępując zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Pod koniec wlać resztę purée z malin i wyrabiać jeszcze 10-15 sekund. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, dopóki nie stwardnieją.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Splice
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada z ogórkiem i miętą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl z mango i mleka kokosowego
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smoothie przeciwstarzeniowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.