Anna Olson

Podwójne różowe lassi


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.35)
trudność: trudne
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Podwójne różowe lassi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 4 porcje



Purée z malin

1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)

2 łyżki cukru



Purée z rabarbaru

1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru

¼ szklanki cukru

3 łyżki wody



Mleko migdałowe

1 ½ szklanki mielonych migdałów

1 kawałek cynamonu

2 szklanki mleka

2 ½ szklanki jogurtu naturalnego



1 szklanka kruszonego lodu

¼ szklanki płatków migdałowych



Przygotować purée z malin

Wsypać maliny i cukier do rondla. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przecedzić. Schłodzić.



Purée z rabarbaru

Umieścić rabarbar, cukier i wodę w rondlu. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.



Mleko migdałowe

Umieścić mielone migdały, cynamon i mleko w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wylać na sito wyłożone gazą i zostawić aż obcieknie lub zebrać rogi gazy, skręcić i mocno wycisnąć mleko przez gazę. Schłodzić. Uprażyć płatki migdałów na patelni. Umieścić w malakserze mleko migdałowe, jogurt, purée z rabarbaru, połowę purée z malin i kruszony lód. Zmiksować. Rozlać resztę purée z malin do 4 wysokich szklanek. Ostrożnie dopełnić szklanki koktajlem mlecznym, uważając, by warstwy się nie zmieszały. Podać udekorowane płatkami migdałów.



Wersja zmodyfikowana



LODY JOGURTOWE



Składniki jak w przepisie powyżej, z wyjątkiem 1 szklanki kruszonego lodu i płatków migdałowych.

Przygotować purée malinowe, purée z rabarbaru i mleko migdałowe jak w przepisie powyżej. Zmieszać trzepaczką schłodzone mleko migdałowe, jogurt, purée z rabarbaru i połowę purée z malin.

Przelać masę do maszynki do lodów i wyrobić lody, postępując zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Pod koniec wlać resztę purée z malin i wyrabiać jeszcze 10-15 sekund. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, dopóki nie stwardnieją.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Negroni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożona herbata z jabłkiem i marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Shot biało-czerwony
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Bąbelki o smaku granatu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Poncz rumowy mamy Ainsleya
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Energetyzujący napój z arbuza
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.