Lucinda Scala  Quinn

Podstawowy biały ryż


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Podstawowy biały ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki białego ryżu długoziarnistego

1½ łyżeczki grubej soli

3 szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Wsypać ryż i sól do rondla średniej wielkości. Wlać wodę i zamieszać krótko, żeby ziarna rozłożyły się równomiernie na dnie. Nie mieszać zbyt intensywnie, bo wtedy z ziaren wydostaje się skrobia, a ryż po ugotowaniu jest kleisty. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu jak najbardziej zmniejszyć płomień. Przykryć garnek. Zostawić na co najmniej 20 minut, aż ziarna wchłoną cały płyn. Może to

powrót

Podobne przepisy

Podstawowa tempura
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.