Lucinda Scala  Quinn

Podstawowy biały ryż


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Podstawowy biały ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki białego ryżu długoziarnistego

1½ łyżeczki grubej soli

3 szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Wsypać ryż i sól do rondla średniej wielkości. Wlać wodę i zamieszać krótko, żeby ziarna rozłożyły się równomiernie na dnie. Nie mieszać zbyt intensywnie, bo wtedy z ziaren wydostaje się skrobia, a ryż po ugotowaniu jest kleisty. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Po zagotowaniu jak najbardziej zmniejszyć płomień. Przykryć garnek. Zostawić na co najmniej 20 minut, aż ziarna wchłoną cały płyn. Może to

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Polenta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.