Delia  Smith

Podstawowe kruche ciasto


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Podstawowe kruche ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 dag mąki

5 dag tłuszczu – pół na pół masło i smalec

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz. Pokrojenie go na małe kawałeczki ułatwi połączenie z mąką. Następnie rozcieramy go palcami. Przesypujemy mąkę z tłuszczem przez palce, aż całość zacznie przypominać okruchy białego chleba. Nie należy się przejmować pozostałymi w masie grudkami tłuszczu. Do ciasta dodajemy wodę. Musi jej być tyle, by składniki dały się połączyć. Zaczynamy od łyżki – zraszamy wodą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto nożem. Gdy składniki zaczną się łączyć – zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Jeśli wciąż jest za suche, dodajemy jeszcze odrobinkę wody. Gotowe, gładkie ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki, by „odpoczęło”.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.