Gieno Mientkiewicz

Podpłomyk z Kozią Rurą i pomidorami, kozidymek faszerowany pastą jajeczną


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3191

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 dag mąki pszennej

około 50 ml wody

sól

1/3 Koziej Rury

1 mięsisty pomidor

kwiaty szczypioru

sól, pieprz

Kozidymek faszerowany pastą jajeczną:

2 kozidymki z dziurką w środku

2 jaja na twardo

1 łyżka majonezu

½ pęczka drobnego szczypiorku

1 łyżka masła

sól, pieprz

Banany smażone z czosnkiem:

2 banany

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z mąki, wody i soli zagnieść elastyczne ciasto. Wywałkować lub ręcznie uformować koło. Jeśli pieczemy w piekarniku to plastry sera i pomidora można położyć od razu. W przypadku smażenia na suchej patelni, należy jedną stronę dobrze podpiec aż na brązowo. Dopiero po przewróceniu układamy dodatki, solimy, pieprzymy. Na koniec rozrzucamy po wierzchu kwiaty szczypioru. Dopiekamy pod pokrywką do stopienia sera. Podpłomyk piecze się krótko, w zależności od grubości placka.

Przygotowanie koziegodymka:
Serki przekrajać poprzecznie na połówki. Jaja posiekać i utrzeć z majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pastą nadziać otwory w kozidymkach, wyrównać. Smażyć na rozgrzanym maśle obustronnie.

Przygotowanie bananów:
Obrane banany pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zdjąć na moment z ognia, wrzucić czosnek, zeszklić, dodać banany, wymieszać, powrócić na ogień. Oprószyć malutką szczyptą soli, tak jak się soli słodkie ciasta. Oprószyć pieprzem i gałką, mieszać aż banany stracą wyraźną krawędź. Zdjąć i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kutia
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka szparagowa z pomidorami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z serem czosnkowym
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.