Agnieszka Kręglicka

Płonące skrzydełka


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Płonące skrzydełka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

300 g skrzydełek kurczaka

Marynata

2 utarte ząbki czosnku

ok. 4 cm utartego korzenia imbiru

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka ostrej musztardy

1 łyżka posiekanej kolendry

ostra papryka w proszku lub tabasco

tequila lub brandy

 

Przygotowanie:

Najcieńszą część skrzydełka (lotkę) odciąć i usunąć, pozostałe dwie części rozciąć. Wymieszać dokładnie składniki marynaty i dobrze wysmarować marynatą mięso. Odstawić na kilka godzin. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. Podawać w gorącym naczyniu, prosto z pieca, polać alkoholem i podpalić przy stole.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.