David Gaboriaud

Plejskavica


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 16

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mięsa wołowego mielonego

pół łyżeczki mielonego cynamonu

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki kuminu

pół łyżeczki soli

pół cebuli drobno posiekanej

pieprz do smaku

1 chleb typu pita

kilka listków świeżej kolendry

szczypta suszonej słodkiej papryki

 

Sałatka:

2 pomidory

1 łodyga dymki

łyżka posiekanej natki pietruszki

kilka kropli soku z cytryny

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

Burgery: nasiona kolendry i kuminu upraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza i ucieraj na pył. Dodaj cynamon i sól, wymieszaj.
Mieszankę przypraw dodaj do miski z mielonym mięsem, dodaj posiekaną cebulę i wymieszaj całość.
Zwilż dłonie wodą, łatwiej będzie Ci uformować burgery. Uformuj 4 małe burgery. Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i ułóż burgery. Smaż je 2-3 minuty z każdej strony. Wyciągnij burgery z patelni i odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię włóż pitę. Podgrzewaj ją z obu stron w sokach po burgerach.
Przełóż pitę na talerz i pokrój ją na 4 równe części. Wbij bambusowe patyczki w każdego burgera. Przed podaniem posyp danie szczyptą słodkiej papryki i udekoruj listkami kolendry. Danie serwuj z sałatką z pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.