Annabel  Langbein

Plażowa paella


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Plażowa paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 posiekane cebule

3 duże drobno posiekane ząbki czosnku

2 drobno pokrojone czerwone papryki

150 gramów kiełbasy chorizo obranej ze skórki i pokrojonej w półplasterki

¾ szklanki oliwy

szczypta szafranu (około 20 pręcików)

6 średnich pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

2 łyżeczki soli

2 listki laurowe

2 szklanki hiszpańskiego ryżu do paelli

1 kg filetów z żabnicy lub innej ryby o zwartym, białym mięsie

kilkanaście małży w muszlach

kilka małych krabów

2 łyżki sherry

posiekana natka pietruszki



Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać na dużej, płaskiej patelni – najlepiej specjalnej patelni do paelli. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i chorizo. Mieszając smażyć przez 8-10 minut. Szafran namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy cebula zmięknie na patelnię wrzucić pomidory, zamieszać. Dodać wędzoną paprykę, sól, szafran, półtora litra wody i listki laurowe. Gotować przez chwilę. Dodać ryż. Lekko zamieszać. Przykryć i gotować przez 10 minut. Pokroić rybę, oczyścić małże i kraby. Następnie delikatnie zamieszać i przy brzegu patelni ułożyć małże, zanurzając je w ryżu nieotwierającym się końcem muszli. Na środku ułożyć rybę a na niej kraby. Przykryć i zostawić na ogniu na kolejne 5-10 minut. Następnie zgasić ogień i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Tuż przed podaniem skropić sherry i posypać natką.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.