Płatki makaronu z pesto

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Płatki makaronu z pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



Makaron

250 g mąki (typ 00) plus do podsypania

1 jajko

3 żółtka

sól

Pesto:

1 duży pęczek bazylii (ok. 50 liści)

10 g grubej soli morskiej

4 ząbki czosnku

40 g orzeszków pinii

100 ml oliwy

80 g startego sera parmezan lub pecorino romano

Sól i świeżo zmielony pieprz

parmezan, listki bazylii



Przygotowanie:



Przygotować ciasto na makaron: mąkę wysypać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku dołek, wbić do niego jajko i żółtka, dodać szczyptę soli. Z początku widelcem, potem palcami, zmieszać mąkę z jajkami i zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać nieco wody. Wyrabiać na blacie posypanym mąką, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na 15 – 30 minut. Podzielić ciasto na 4 części. Cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką lub przepuścić przez maszynkę do makaronu, stopniowo zmniejszając grubość od największej do najmniejszej. Pokroić lub porwać ciasto na kawałki, mniej więcej kwadraty o boku 15 cm. Ewentualnie przesypać mąką, by się nie posklejały i odłożyć na kilka minut, by przeschły.

Przygotować pesto: oberwać liście bazylii z łodyżek, wrzucić do moździerza, wsypać sól i lekko utłuc. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść, dorzucić do moździerza i wszystko razem utłuc. Dodać orzeszki pinii i utłuc. Wsypać ser, wlać oliwę i utrzeć wszystko razem. Ew. doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę i osolić. Wrzucać płatki makaronu na wrzątek i gotować 1 minutę. Na dużą patelnię wyłożyć 4 łyżki pesto, wlać 4 łyżki wody z gotowania makaronu, wymieszać i podgrzać razem. Łyżką cedzakową przełożyć makaron na patelnię, dodać resztę pesto, wszystko razem wymieszać i chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerze, posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.